Nieuwsbrief februari 2023

geplaatst in: Nieuws | 0

1 In memoriam: Theo Groenewald
Helaas hebben we afgelopen donderdag 23-02-2023 afscheid moeten nemen van Theo Groenewald. Theo heeft de strijd om het leven moeten opgeven door ziekte. We danken Theo voor zijn inzet als lid en bestuurslid.
Op de uitvaart waren we met 12 leden vertegenwoordigd en hebben we Theo een laatste eer kunnen brengen. We wensen zijn kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

2 Programma 2023
Zoals op de jaarvergadering al besproken een overzicht van de activiteiten in het verenigingsjaar 2023

2.1 Zweefsleep treffen, 29 april

In vervolg op het succes van vorig jaar zullen we weer een zweefsleeptreffen organiseren op zaterdag 29 April. Iedereen is van harte welkom met alles wat zweeft en sleept op ons mooie vliegveld in Posterholt.
Het is een dag georganiseerd door modelpiloten voor modelpiloten. Dus veel vliegen en ruimte om informatie uit te wisselen in een ontspannen sfeer. We zullen zorgen voor een hapje en een drankje gedurende de dag. Bij voldoende belangstelling zullen we eten bestellen en hiermee de dag af sluiten. De kosten voor het eten zullen worden gedeeld onder de deelnemers.


https://www.mvcdevliegendehollander.nl/events/zweef-sleep-treffen-2/

Impressie van spleeptreffen 2022


2.2 Zaterdag 24 juni, Warbird/Scale meeting

OP 24 juni organiseert De Vliegende Hollander een Warbird / Scale meeting. Het doel is veel vliegen en ideeën uitwisselen over onze hobby in een zeer ontspannen sfeer. Vanaf vrijdag 23 juni zijn piloten welkom. We vliegen zonder programma zodat er geen enkele verplichtingen zijn. Het moet gewoon een geweldige dag worden. Er zullen WC’s aanwezig zijn en drinkwater. Op de camping is geen elektriciteit. Zaterdag zal er een BBQ(of iets anders) worden georganiseerd waar we een bijdrage voor zullen vragen.  Alle (semie) Warbird / Scale toestellen zijn welkom. Max 25 kg.

https://www.mvcdevliegendehollander.nl/events/warbird-scale-treffen/

P51 tijdens de fly-in van 2022

2.3 Zondag 25 juni DIY challenge

Een DIY (Do It Yourself) challenge. 2 groepjes jongeren hebben de afgelopen maanden een toestel gebouwd met spullen die beschikbaar zijn gesteld door onze club. We willen deze invliegen samen met de bouwers en eens zien of de toestellen vliegen zoals bedoeld en misschien kunnen we nieuw vliegtalent ontdekken.

2.4 Opendag “De vliegende Hollander”

Op zaterdag 19 en zondag 20 augustus willen we onze vereniging promoten door de deuren open te stellen voor publiek. Het doel is om het publiek kennis te laten maken met de modelvlieghobby. Naast uileg over onze hobby zullen er ook leerling trainer-systemen beschikbaar zijn om de mogelijkheid te geven een modelvliegtuig te besturen.

Die waren lekker Truus!

2.5 Slotdag van het seizoen 2023, 16 september

Op zaterdag 23 September zullen we het seizoen afsluiten met een middag waarbij we het vliegen zullen combineren met het nuttigen van snacks, en natuurlijk een drankje.

2.6 Tentoonstelling

Op de jaarvergadering van 2023 is door de leden ingebracht om weer eens een tentoonstelling te organiseren. We zijn positief op dit initiatief ingegaan en zoeken naar een geschikte locatie (Mogelijk Vurenfof) voor zo’n evenement te organiseren. We mikken ergens op half november. Als er nieuws is zullen we dit communiceren.

3 Vergunningen update

We zijn inmiddels 8 jaar bezig met de nieuwe regeling modelvliegen. Elke 3 jaar zijn er nieuwe beleidsmedewerkers in Den Haag wat het proces erg stroperig maken.  De Federatie Limburgse Modelvliegers waar wij lid van zijn, vertegenwoordigen ons in Den Haag. De federatie heeft dezelfde status als de Knvvl. De INW is verantwoordelijk voor de regeling die 1 April van kracht wordt. Wij hebben de tijd tot 1 September (en misschien langer) om alles in te dienen volgens de regels die gaan gelden maar die wij nog niet precies weten. De uitvoering de wetgeving wordt gedaan door de ILNT die ook de vergunningen gaan verlenen. De vergunning wordt verleend op basis van een handboek. De ILNT gaat komen met een concept handboek.  Nu ligt een concept handboek bij de ILNT waar wij nog GEEN inzage in hebben. Het handboek beschrijft wat je geregeld moet hebben en hoe je dat ingevuld moet worden.

De ILNT gaat on-line 2 voorlichtingssessies organiseren over het handboek. We verwachten dat we nog veel werk moeten doen. De kosten van de vergunning gaan €498,- bedragen eenmalig. (Pfff…)

 

Naast dit handboek hebben we nog een “geen bezwaar” van de gemeente Echt nodig. Volgens de federatie zou een millievergunning dit “geen bezwaar” moeten afdekken

We gaan een straal van 900 meter en 300 meter plafond krijgen. Dit moet natuurlijk wel passen binnen je eigen clubregels. Commerciële drones moeten hier in de toekomst dus ook rekening mee gaan houden. Ja, we worden een echt vliegveld.

Als feedback mogelijkheid op de voorgenomen plannen is er een internet consultatie gestart. Iedere modelvlieger kan feedback geven.

https://www.internetconsultatie.nl/regeling_vergunning_modelvliegverenigingen/b1

Het bestuur, 23-02-2023Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *