Nieuwe regelgeving mbt Drone-Vliegen

geplaatst in: Nieuws | 0

Beste Leden,

Met ingang van het nieuwe jaar is er nieuwe regelgeving mbt dronevliegen. Dit is in Europees verband afgestemd. De Knvvl en de Federatie Limburgse Model Vliegers, waar wij lid van zijn,  zijn samen hierin opgetrokken en hebben onze belangen vertegenwoordigd.

Modelvliegtuigen zijn ook drones (Onbemande vliegtuigen) en helaas hebben wij hier ook deels mee te maken.

Als bestuur zijn wij heel erg laat hierover geïnformeerd en wij proberen middels deze mail duidelijkheid te verschaffen.

De Nederlandse overheid heeft, op 18 december, de nieuwe wettelijke voorschriften gepubliceerd, gebaseerd op EU voorschriften, betreffende onbemande luchtvaart en voorschriften die per 31-12-2020/01-01-2021 van kracht zijn.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drone

 

Wat is er nieuw?
Elk modelvliegtuig moet worden voorzien van een zogenaamd exploitatienummer. Als club gaan wij geen exploitantennummer aanvragen ivm aansprakelijkheid en de mogelijk juridische gevolgen. Dit zullen we dus individueel moeten doen.

Hoe kom ik aan zo’n exploitatienummer?

Stappenplan voor het aanvragen van een Individueel exploitantennummer

– Het aanvragen van een exploitantennummer voor jezelf is niet al te ingewikkeld.

– Vaders/ouders die samen met hun kinderen (jonger dan 18 jaar) vliegen, adviseren we om dat onder 1 exploitantennummer te doen. Uiteraard dat van de volwassene. De volwassene houdt daarbij rechtstreeks toezicht op de verrichtingen van zijn/haar kind.

-Je exploitantennummer moet je op ál je modellen aanbrengen met behulp van een plastic of metalen plaatje, een sticker of tape. Daar moet je zelf voor zorgen. Pas nadat je model is voorzien van jouw exploitantennummer mag je gaan vliegen.

-Het exploitantennummer moet goed leesbaar zijn en mag aan de buitenkant zitten. Maar het mag ook aan de binnenkant worden aangebracht, zolang er geen werktuigen nodig zijn om het nummer tevoorschijn te halen.

-Als je alleen in clubverband vliegt, hoef je géén theorie-cursus te volgen en/of examen af te leggen, anders dan dat in jouw club gebruikelijk is of verplicht is gesteld.

-Gastvliegen met je eigen exploitantennummer, kan ook bij andere clubs in Nederland of bij andere modelvliegverenigingen in de EU. Maak hierover schriftelijke afspraken met de gastclub waarbij je gaat vliegen.

-Het bestuur zal je informeren, als verdere zaken in de wetgeving veranderen.

Vanaf 31 december moet achter deze link de aanvraag te vinden zijn.
De kosten zijn (wat wij nu weten) €23 euro eenmalig en dan jaarlijks €13,=

https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/drone/nieuwe-regels

De aanvraagprocedure zullen we verder verduidelijken met schermafbeeldingen zodra we toegang krijgen tot de site van de RDW. Dit kan pas vanaf 31-12-2020
Bij vragen neem contact met ons op.

Succes bij het aanvragen van je exploitatienummer.

Groet,

Het bestuur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *