Beste (nieuw) lid,

De Nederlandse overheid heeft, op 18 december 2020, de nieuwe wettelijke voorschriften gepubliceerd, gebaseerd op EU voorschriften, betreffende onbemande luchtvaart die per 31-12-2020/01-01-2021 van kracht zijn. Elk modelvliegtuig moet worden voorzien van een zogenaamd exploitantnummer. Als club gaan wij geen exploitantennummer aanvragen ivm aansprakelijkheid en de mogelijk juridische gevolgen. Dit zullen we dus individueel moeten doen.

Stappenplan voor het aanvragen van een Individueel exploitantennummer

– Het aanvragen van een exploitantennummer voor jezelf is niet al te ingewikkeld.

Klik hier om de procedure te bekijken/Downloaden

– Vaders/ouders die samen met hun kinderen (jonger dan 18 jaar) vliegen, adviseren we om dat onder 1 exploitantennummer te doen. Uiteraard dat van de volwassene. De volwassene houdt daarbij rechtstreeks toezicht op de verrichtingen van zijn/haar kind.

-Je exploitantennummer moet je op ál je modellen aanbrengen met behulp van een plastic of metalen plaatje, een sticker of tape. Daar moet je zelf voor zorgen. Pas nadat je model is voorzien van jouw exploitantennummer mag je gaan vliegen.

-Het exploitantennummer moet goed leesbaar zijn en mag aan de buitenkant zitten. Maar het mag ook aan de binnenkant worden aangebracht, zolang er geen werktuigen nodig zijn om het nummer tevoorschijn te halen.

-Als je alleen in clubverband vliegt, hoef je géén theorie-cursus te volgen en/of examen af te leggen, anders dan dat in jouw club gebruikelijk is of verplicht is gesteld.

-Gastvliegen met je eigen exploitantennummer, kan ook bij andere clubs in Nederland of bij andere modelvliegverenigingen in de EU. Maak hierover schriftelijke afspraken met de gastclub waarbij je gaat vliegen.

-Het bestuur zal je informeren, als verdere zaken in de wetgeving veranderen.

De kosten zijn (2021 info) €23 euro eenmalig en dan jaarlijks €13,=

Groet,

Het bestuur